Biohacking mezítláb. Mit nyerhetsz és miért?

RAD Roller talp

Mindannyian azon vagyunk, hogy jól nézzünk ki, jól mozogjunk és fiatalnak érezzük magunkat – azonban ahogy a kötelezettségek (munka, iskola, család, barátok) növekednek, az egészségre és a fitneszre szánt idő gyakran csökken. Valamiért azonban kevesebb edzőtermi idővel is ugyanolyan eredményeket várunk, de vajon ez egyáltalán lehetséges?

Talán igen.

Ekkor lép be a … biohacking!

Mi az a biohacking?

A biohacking, ahogy a neve is sugallja, “hackelés”, vagyis az emberi biológia hatékonyabb manipulálási módjának megtalálása. Ez magában foglalhatja az alvás, a táplálkozás, a mentális egészség, az erőnlét, a regenerálódás területeit.

Ha új neked a biohacking fogalma – kérlek, tekintsd ezt pozitív dolognak! Ne gondolj arra, hogy egy őrült tudós a garázsában számítógépes chipeket ültet be a saját testébe.

Gondolj a biohackingre úgy, mint egy erőt adó koncepcióra, amely lehetővé teszi, hogy az egészség különböző aspektusainak hatékonyságát fokozza vagy javítsa. Azt jelenti, hogy tulajdonba veszed a tested és az öregedési rendszered.

Alkalmazható-e a biohacking a fitneszre?

Abszolút!

A fitnesz esetében a biohacking néhány példája a koffein fogyasztása, hogy energiát adjon az edzés alatt. Vagy az ágláncú aminosavak szedése edzés után, hogy fokozza az izmok helyreállítását és a hipertrófiát. Vagy kineziológiai szalag használata a proprioceptív stimuláció és az izomaktiválás fokozására.

Kevésbé tűnik őrült tudósosnak, nem igaz?

A biohacking egyik területe – amelyért különösen rajongok – a mezítlábazással foglalkozó tudomány (barefoot tudomány) és alkalmazása az edzéshatékonyság javítására. Ahogy a blog elején említettem, az egyetlen dolog, amiből soha nincs elég, az az IDŐ.

Ha a mezítlábas edzést beépíted a rutinodba, magasabb hatékonyságra fogod hackelni magad, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban elérd a céljaidat. Az alábbiakban ismertetem az én top 4 – a barefoot tudományt integráló biohackem.

Biohack #1 – Mezítlábas izomlazítás az egyensúly javítása érdekében

Legközelebb, amikor az edzőterembe mész, kezdd az edzést mindössze 5 perc triggerpontos lábfejoldással a lábfej alsó részén. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy 5 perc kézi triggerpont-felszabadítás azonnali javulással járt az egylábú stabilitásban és a testtartás-szabályozásban.

RAD Rounds talp

Mivel nem hatékony, ha valaki más végzi el rajtad a triggerpont-felszabadítást, ezért a RAD Roller által gyártott RAD Rounds-ot használjuk. Ezek a különböző méretű kis labdák a lábfej különböző nélkülözhetetlen izmaira gyakorolnak nyomást. Reggel, este és edzés előtt 5 percet ajánlok.

Az erről szóló videót lásd alább! 

Biohack #2 – Mezítlábas teljes testvibráció a mikrokeringés és az inak erősségének fokozására

A propriocepció világában az egésztest-vibráció az egyik leghatékonyabb módja az idegrendszer stimulálásának. Mivel a lábunk egyben a proprioceptív stimuláció kapuja is, javaslom, hogy a WBV aktiválást mezítláb végezd, és használd a PowerPlate-et, amely egy többsíkú harmonikus rezgési platform.

Egy 2007-es Lohman által végzett tanulmány kimutatta, hogy mindössze 3 perc 30 Hz-es WBV fokozta a bőr, az idegek és az inak mikrokeringését, ami az inak húzószilárdságának növekedését és az artériás merevség csökkenését eredményezte. Mindez nagyon erőteljes válasz bármilyen edzés előtt.

Tudjon meg többet a WBV-ről és a PowerPlate-ről a www.powerplate.com oldalon.

Ha többet szeretne megtudni erről a témáról, nézze meg az alábbi webináriumot!

Biohack #3 – Erősítsd a core izmaid mezítlábas “lábtól a core-ig” szekvenciával

A core – a mag. A stabilitás központja és az erő központja. Amikor bármilyen dinamikus mozgásról vagy gyakorlatról van szó – a törzs ereje és stabilitása kritikus fontosságú az emberi testben létrejövő erők és ezek átvitele szempontjából.

A talp. A stabilitás alapja és az egyetlen érintkezési pont a test és a talaj között. Tanulmányok kimutatták, hogy hatékonyabb a törzs (core) erősítése a talpn keresztül, amit az EBFA “foot to core sequencing”-nek nevez. A lábtól a törzsig szekvenciához a rövid láb nevű gyakorlaton keresztül lehet hozzáférni.

Ha többet szeretne megtudni a rövid lábról és arról, hogy hogyan integrálhatja a gyakorlatokba, kérjük, nézze meg az alábbiakban!

Biohack #4 – Fejleszd az egyensúlyod kis-idegi propriocepcióval

A tartásszabályozás és a dinamikus stabilitás négy bemeneti rendszer – a vizuális, a vestibuláris, az ízületi proprioceptorok és a talpbőr – integrációját igényli. E négy közül az egyik legfontosabb, de gyakran figyelmen kívül hagyott rendszer a talpbőr.

A talp bőrén több ezer apró ideg – proprioceptor található, amelyek mindegyike különböző ingerekre érzékeny. Az egyik legfontosabb inger, amely a lábfejbe érkezik, a rezgés (lásd fentebb a WBV-t). A vibrációt nemcsak arra használjuk, hogy tudjuk, milyen erősen ütközik a lábunk a talajjal, hanem a dinamikus egyensúly fenntartásában is.

Amint felvesszük a cipőnket, idegrendszerünk eredendően lassabbá válik. A lábfejnek ez a késleltetett idegstimulációja kicsi vagy mikro mértékű, ami azt jelenti, hogy az átlagos ügyfél vagy páciens nehezen észleli – bárhogy is történik. Ez halmozottan mikro-traumát és mikro-kompenzációt eredményez.

Ahhoz, hogy biohackeld az idegrendszered mezítlábas edzések során, integráld a kis idegek talpi stimulációját a Naboso technológiáját felhasználva. Amikor mezítlábas gyakorlatokat végzel, mint például a rövid láb vagy bármilyen egyéb láb és core közötti szekvencia, használd a Naboso Training edző szőnyeged.

Ha ezt a stimulációt a cipődbe is szeretné bevinni, a Naboso kis-ideg proprioceptív talpbetéteket is készít, amelyek bizonyítottan javítják a testtartás kontrollját és stabilitását.

Forrás

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:
Sütiket használunk az oldalunk megfelelő működésének biztosításához, a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi média funkciók felkínálásához és az oldalunk látogatottságának elemzéséhez.