Mindegy milyen felületen járunk?

Jól ismert tény, hogy a lábbeli megváltoztatja a láb és a talaj közötti proprioceptív bemenetet. A párnázás és a kényelem közötti fogyasztói asszociációk ellenére Robbins és munkatársai 1997-es tanulmánya kimutatta, hogy a cipőkben a megnövelt párnázás valójában csökkenti a láb pozícióérzékelését és megváltoztatja az általános stabilitást. Ugyanez a Robbins és munkatársai által végzett vizsgálat azt is kimutatta, hogy az egyensúly és a stabilitás javítására ideális cipő a vékony, kemény talpú cipő.

A cipőktől a felületekig

A merevség és a párnázat fogalmát a cipőkről a felületekre is átvihetjük. A felületekkel kapcsolatos tudomány és innováció során nagy figyelmet fordítottak a földre érkezési technikák és a felület merevsége témakörére. A cipőkhöz hasonlóan, amikor a felületekről van szó – a merevség ismét győz!

A felületek érintkezéskor rezegnek és deformálódnak, a vibráció mértéke pedig a felület merevségétől függ. Mindenkinek, aki részt vett már EBFA workshopon, emlékeznie kell arra, hogy a vibráció az, ahogyan a lábunk proprioceptorai és az idegrendszerünk tudja, hogy mekkora erővel érünk a talajra. Ez az információ kritikus fontosságú a földet érési technika és az erre a terhelésre adott idegrendszeri válasz optimalizálásához.

Marinsek és társai áttekintő cikke szerint az elit tornászok optimális földreérkezési technikájához ideális szőnyeg egy merevebb szőnyeg, amely nem csak rezgéseket kelt, hanem képes csillapítani a túlzott ütőerőket is. Marinsek et al. továbbá hangsúlyozta, hogy a lábérintés előtt 170 ms-ig bekövetkező preaktivációs izomfeszülésre van szükség. Ez a Nigg et al. által gyakran kutatott koncepció az EBFA által kiadott Barefoot Training Specialist® tanúsítvány kritikus eleme.

Proprioceptív válaszok a textúrára

A felület kialakításának egy másik jellemzője, amelyet figyelembe kell venni, különösen a mezítlábas edzésnél, a textúra.

A textúra érzékelése a talp kis idegi proprioceptorainak egyik egyedi ingere. A textúrával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem minden textúra egyforma!

Hatton és munkatársai 2011-es tanulmánya azt tűzte ki célul, hogy megtalálja a talp proprioceptív visszajelzését leginkább javító textúrát. Hatton és munkatársai két különböző formájú és méretű textúrát hasonlítottak össze (a képen alant).

Ami lenyűgöző volt, hogy az 1. textúra javította az egyensúlyt és a stabilitást, míg a 2. textúra valójában kibillentette az egyensúlyt!

Fontos megjegyezni, hogy az 1. textúrával a legnagyobb egyensúlyjavulás akkor következett be, amikor az alanyok szeme csukva volt. Ennek az az oka, hogy amikor az egyik bemeneti rendszert (szem, fül, ízületek, bőr) elvesszük – ebben az esetben a látást – , az idegrendszer a többi bemeneti rendszert keresi. Ebben az esetben a talp által érzékelt információkra kellett az idegrendszernek a szokásosnál sokkal jobban hagyatkoznia.

Alkalmazás a gyakorlatban

Összefoglalva néhány olyan tulajdonságot, amit különösen mezítlábas edzés vagy mezítlábas sportolás során érdemes keresni egy felületen, a következők:

  • Merevség – hogy a lehető legjobban érzékeljük a talaj és talp közti rezgést
  • Tompítás – a dinamikus mozgás során fellépő túlzott vibrációk ellensúlyozására.
  • Textúra – a talp kis idegi proprioceptorainak stimulálása érdekében.

A Naboso Technology részvétele a textúra innovációban

Rendkívül büszkén jelentjük be, hogy az EBFA Global által létrehozott, újonnan bevezetett Naboso technológia tartalmazza mindezen felülettudományi jellemzőket. A Naboso edzőszőnyeg egyedülálló, szabadalmaztatás alatt álló anyagától kezdve a Naboso texturált talpbetétünkig megváltoztatjuk a fitnesz, a teljesítmény és a rehabilitáció felszíntudományi szemléletét.

Ha többet szeretne megtudni a Naboso technológiáról, vagy megrendelni a Naboso termékeket, kérjük, látogasson el a naboso.hu weboldalra.

Jó egészséget kívánva,

Dr. Emily Splichal
EBFA Global Alapító
www.ebfaglobal.com

Referenciák

Hatton, A. Állás a texturált felületeken: Effect on Standing Balance in Healthy Older Adults (2011). Age Ageing 43: 363 – 368.

Marinsek, Miha. Alapvető leszállási jellemzők és alkalmazásuk a művészi tornában. 2(2): 59-67.

Robbins, S. A cipő középtalp keménységének és vastagságának hatása a propriocepcióra és a stabilitásra idősebb férfiaknál (1997). J Testing Evaluation 25(1): 143 – 148.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet: