Naboso Barefoot talpbetétek: Proprioceptív talpbetéteink már elérhetők

Naboso talpbetétek kategória kép

Képzeld el, hogy ugyanazt a proprioceptív stimulációt és neuromuszkuláris kontrollt tapasztalod, mint mezítláb – de cipőben!

A lábbelikben elérhető fokozott neuromuszkuláris kontroll koncepcióját a minimál lábbelik fejlődésének köszönhetjük. A Vibram FiveFingers-nek, a Vivo-nak és más barefoot cipőgyártóknak hála a lábbelik ma már minden eddiginél természetesebb lábműködést tesznek lehetővé.

A minimális párnázottsággal, szár és középtalp nélkül, valamint sarok-lábujj lejtés nélkül rendelkező minimál cipők az egyik legjobb választás az optimális lábműködéshez.

Sajnos e nagyszerű tulajdonságok ellenére egy dolog még mindig hiányzik a minimál lábbelikből: az összes lehetséges proprioceptív bemenet stimulálása, kihasználása!

A plantáris proprioceptorok ereje  

A talp nagyon egyedi proprioceptorokkal rendelkezik, amelyek különböző ingerekre érzékenyek. Ezek az ingerek lehetnek: rezgés (vibráció), könnyű érintés, mély nyomás, textúra és a bőr nyúlása.

Az EBFA keretein belül tartott tartott előadásaim nagy része a rezgés fontosságáról szól vagy arra utal, és annak fontosságáról a dinamikus mozgás, például a járás során. A fent említett minimál-lábbelik kiválóan alkalmasak az optimális vibrációs stimuláció lehetővé tételére, ami szükséges a kezdeti, földdel való érintkezés automatikus korrekciójához és a mozgás pontosságának fokozásához.

De mi a helyzet a többi fontos ingerrel, amely a dinamikus mozgás irányításához szükséges?

Az egyik ilyen ingert – amelyet kihasználhatunk – a lábakban lévő haptikus vagy tapintási receptorok érzékelik – ez az inger a textúra. A textúra érzékelést és a durva felszín / sima felszín megkülönböztetésének képességét a dinamikus testtartás, a súlypont eltolódásának és az ízületi pozíció érzékelésének irányításában is felhasználjuk.

Minden textúra egyforma? 

A textúra az egyik elsődleges proprioceptív inger, amelyet a Naboso technológia megcéloz, és lenyűgöző, bizonyított, azonnali hatást gyakorol a neuromuszkuláris rendszerre.

A Naboso Technology egyedi és szabadalmaztatott texturális kialakítása a felszíntudomány legújabb eredményein és a textúra-kutatáson alapul. Tehát a fenti kérdésünkre válaszolva – NEM – nem minden textúra egyforma. Van egy speciális textúra, amelyre szükség van a neuromuszkuláris válasz létrehozásához.

Naboso Activation anyag

Néhány példa a textúra erejére: 

Steinberg et al. 2016-os tanulmánya szerint a balett-tánccipők texturált talpbetétei fokozták a bokaízületi pozícióérzékelés mértékét.  Ez a táncosoknál fokozott mozgáspontosságot és gyorsabb stabilizációs ütemet eredményezett. Ez a kutatás megnyitja a Naboso talpbetétek alkalmazásának lehetőségét a cipőben végzett sportok esetében mind sérülés megelőzési, mind teljesítmény fejlesztési célokra.

Clark és munkatársai 2014-es tanulmánya szerint a texturált talpbetétek csökkentették a prefrontális aktivitást a járás során, ami a járás fokozott automatizmusát eredményezte. Ahogy öregszünk, a járásunk egyre kevésbé lesz automatikus – egyre tudatosabban, jobban odafigyelve kezdünk járni -, ami nagyban hozzájárul az esések kockázatához. Ez a kutatás megmutatja a Naboso talpbetétekben rejlő azon lehetőségeket, melyek az eséskockázat csökkentésére és az egyensúly javítására szolgálhatnak az időseknél, illetve a stroke, Parkinson-kór, sclerosis multiplex + több más betegségben szenvedőknél.

A Naboso talpbetétekkel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdések

Miben különbözik a Naboso talpbetét az ortézisektől? 

A Naboso talpbetétek a propriocepciót célozzák, míg az ortézisek a láb biomechanikájának megváltoztatására vagy szabályozására szolgálnak. Amint azt a workshopjaimon mindig megemlítem – a láb nem csak egy biomechanikai szerkezet – hanem egy nagyon erős neuromuszkuláris szerkezet is.

Sok esetben a neuromuszkuláris szabályozás és stimuláció felülírhatja a láb biomechanikai szabályozását, ezért a lábműködés mindkét aspektusát figyelembe kell venni.

A Naboso talpbetétek a neuromuszkuláris szempontból optimális lábműködést célozzák, és fontos szerepet és funkciót töltenek be a túlpronáció, a láb stabilizálása, a reflexes lábmerevség és a láb és a core izmok közötti szekvencia szabályozásában.

Hordhatok zoknit a Naboso talpbetéttel? 

Ha szeretnél, persze – azonban ha szigorúan a tudományos háttérre hallgatunk, azt kell mondjuk, lehetőleg ne viselj zoknit. Bármilyen akadály a talp és a Naboso talpbetét között csökkenti az idegstimulációt.

A közeljövőben keményebb Naboso talpbetéteket is piacra fogunk dobni, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy zoknit viseljenek a talpbetétekkel, és így is optimális proprioceptív stimulációt kapjanak.

Hordhatom a Naboso talpbetétet minden nap? És minden cipőben? 

Igen! Arra biztatunk, hogy minden nap és minden cipőben viseld a Naboso talpbetétet. A mindössze 3 mm vastagságú Naboso betét szinte minden lábbeliben elfér. A Naboso talpbetét méretre is vágható, hogy minden cipőben megfelelő illeszkedést biztosítson.

Ha úgy érzed, hogy érzékeny vagy a textúrára, akkor azt javasoljuk, hogy minden nap 30 perccel, fokozatosan növeld a kitettség idejét.

Hol vásárolhatom meg a Naboso talpbetétet?  

A Naboso talpbetétek már kaphatóak! Egyszerűen kattints az alábbi linkre, és egyenesen az online áruházunk megfelelő oldalára kerülsz.

Erőfejlesztés kollekció

Duo Talpbetét

32 000 Ft

Regenerálódás kollekció

Activation Talpbetét

22 000 Ft

Talpbetétek

Neuro Talpbetét

28 000 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet: