egészséges láb

“BAREFOOT SCIENCE”

Egészséges láb Naboso szőnyegen

Naboso-ról

A Naboso®, ami csehül “mezítlábat” jelent, az első kereskedelmi forgalomban kapható, kisidegi proprioceptív anyag, amelyet a testtartás javítására és a mozgás javítására terveztek.

Innovatív termékeink segítségével igyekszünk javítani az emberek életminőségén a neurorehabilitáció, az emberi teljesítmény és a wellness területén.

Miért “mezítlábas tudomány”?

A talp bőrén több ezer mechanoreceptor (apró ideg) található, amelyek érzékenyek a különböző ingerekre, beleértve a textúrát, a rezgést, a bőr nyúlását, a mély nyomást és a könnyű érintést. Amikor ezek az idegek ingerlésre kerülnek, fontos szerepet játszanak abban, hogyan tartjuk fenn a felegyenesedett pozíciót, hogyan aktiváljuk törzsizmainkat, és hogyan szabályozzuk dinamikusan a ránk ható erőket.

A környezetből származó (afferens) ingereknek fontos szerepe van a mozgásos funkcióban abban az esetben is, ha az inger nem hoz létre izom-kontrakciót. Ezt a beavatkozást szomatoszenzoros stimulációnak nevezzük.

A Naboso® egyik legfontosabb jellemzője a bizonyított tudományos eredményeken alapuló szomatozenzoros stimulációt biztosító textúra. Számos tanulmány* – köztük a Hatton és munkatársai által 2011-ben végzett, – kimutatta, hogy bizonyos textúrák valóban javítják az egyensúlyt és a stabilitást azáltal, hogy csökkentik a mediális oldalsó kilengést. A Nabosónál pontosan ezt a textúrát hoztuk létre, ötvözve a legoptimálisabb formát, magasságot és távolságot az idegrendszer leghatékonyabb stimulációjának érdekében.

A Naboso® másik jellemzője a szintén tudományos dolozatok eredményein alapuló anyagkeménység. Tanulmányok támasztják alá, hogy a keményebb felületek hatékonyabban stimulálják az idegrendszert, és fokozott proprioceptív inputot biztosítanak. Iglesias és munkatársainak 2012-es tanulmánya kimutatta, hogy minél keményebb a vizsgált talpbetét, annál nagyobb mértékben csökken a mediális oldalsó kilengés.

Innovatív termékeink

Jelenleg a Nabosónál négy fő termékcsoportunk van: stimuláló szőnyegeink, talpbetétjeink, burkolataink és zokniaink. E termékek mindegyike a szabadalmaztatás alatt álló Naboso® anyagunkat integrálja. A Naboso® proprioceptív szőnyegek minden mezítlábas edzésbe és rehabilitációs gyakorlatba integrálhatók, beleértve – de nem kizárólagosan – a jógát, a Pilatest, a sajáttestsúlyos edzést, rehabilitációt és a myofasciális kezeléseket.

A Naboso® proprioceptív talpbetétjeinket három egyedi stimulációs szinten kínáljuk, texturális kialakításuk szerint: Aktiválás (Activation), Neuro és Teljesítmény (Performance). Különösen büszkék vagyunk proprioceptív talpbetétjeink hatására az orvoslás, edzés- és wellness- területeire.

A felszíntudomány fejlődése

A Nabosót a New York-ban élő Dr. Emily Splichal lábgyógyász (podológus), mozgásspecialista, a mezítlábas tudomány egyik vezető szakértője alapította. Dr. Splichal orvosi karrierjét annak szentelte, hogy világszerte az idegrendszer aktiválásának erejére tanítsa a szakembereket és a betegeket  és – ahogy Ő fogalmaz: a “lábtól a mélyizmokig” tartó stabilitás megteremtésére – ami egyértelműen a talajnál kezdődik.

Dr. Splichal oktatásai során észrevette, hogy amint az emberek aktiválják az idegrendszerüket, úgy gondolják, hogy ez örökre így marad, így ismét elkezdenek olyan felületeken edzeni, amelyek azonnal deaktiválják a talpakat, és így ismét késleltetik az idegrendszeri válaszokat. Az, hogy min edzünk – legyen az jógamatrac vagy AstroTurf – végső soron befolyásolja, hogy a talpunkban lévő idegvégződések hogyan aktiválódnak és kommunikálnak az idegrendszerünk többi részével. Ez különösen fontos, amikor mezítláb edzünk, vagy olyan mozgásokra összpontosítunk, amelyek gyors stabilizációt igényelnek.

Eddig egyetlen edzőfelületet sem terveztek úgy, hogy kifejezetten a talpon lévő kis idegi proprioceptorokat célozza meg. Dr. Splichal felismerte, hogy van már elég tudományos bizonyíték ahhoz, hogy egy, kifejezetten a mezítlábas stimulációra szolgáló anyagot fejlesszen ki – és így indult el a Naboso®.

Végső soron elmondható, hogy a Naboso® és proprioceptív termékei mögött álló koncepció abból a felismerésből indult, hogy a felszíntudomány és a talpbetéttervezés terén kevés dolog változott az elmúlt években. Mindeddig a legnagyobb hangsúly a láb anatómiai formájának javítására, visszaállítására összpontosult: a minimál lábbelikre és a mezítlábas edzésre. Azonban az, hogy a lábunk mit érint, ugyanolyan fontos, mint a biomechanikailag előnyös barefoot cipő.

Ez vezetett el egy olyan anyag kifejlesztéséhez, amely a lehető leghatékonyabban képes stimulálni a talpunkban lévő idegeket, hogy még többet tudjunk kihozni az emberi működésből és teljesítményből. A fokozott lábérzékeléses stimuláció lehetséges alkalmazásai korlátlanok. Dr. Splichal és cégünk elkötelezett abban, hogy a lehető legtöbb emberrel ossza meg azt a meggyőződését, hogy #LifeIsSensory (Az élet = érzékelés). Legyen szó akár a gyermekek szenzoros stimulációjának optimalizálásáról akár az agyrázkódást szenvedett sportolók rehabilitációjáról.

“Az emberi láb mérnöki csoda és művészeti alkotás” – Leonardo da Vinci

* További tudományos dolgozatok