Mennyire “hangolt” az idegrendszered? Fejlemények a barefoot tudományban

Mobiltelefonok, óriásplakátok, tévéreklámok, fitbits. Most minden eddiginél jobban, folyamatosan túlstimulálják idegrendszerünket információkkal. Ez az információ-túladagolás végeredményben az eredeti szándékkal ellentétes hatást gyakorol az idegrendszerre: a külső zajok kikapcsolásához vagy “elhangolódásához” vezet, amelyeket nap mint nap tapasztalunk.

Az “elhangolódás” fogalma alkalmazható arra is, aki városi környezetben él, és végül nem veszi észre a forgalmas városi utcák állandó dudálását és építkezését. Vagy egy anya, aki képes úgy tenni-venni, hogy a háttérben sikoltozó gyerekek vannak.

Az emberi mozgás alapvető zajai

Ha egy lépéssel továbbmegyünk, akkor ezt a koncepciót az emberi mozgásra is alkalmazhatjuk, és

az idegrendszerünk azon igényeire, hogy járás közben fenntartsuk a dinamikus egyensúlyt és a testtartás kontrollját.

Az emberi mozgás esetében az idegrendszerbe bejutó “zaj” a proprioceptív információ lenne, mint például a rezgés, az ízületi kapszula nyújálsa, a bőrünk által érzett textúra, feszülés, stb. Ez a proprioceptív zaj elengedhetetlen az izom szekvenciák megfelelő aktiválásához és az időben való stabilizáláshoz, azért, hogy a beható ütközési erőket hatékonyan kezelni tudjuk.

A láb az alapvető zajok kapuja

Mivel a talp az egyetlen érintkezési pont a test és a talaj között – e “zaj” nagy része ezen keresztül jut be az idegrendszerünkbe. Ha ez a láb “zaj” el van hangolva, vagy az idegrendszer nem képes érzékelni, akkor pontatlan mozgásminták és a stabilizációhoz szükséges több idő (azaz sérülésveszély) az eredmény.

Az emberi mozgás alapvető zajának érzékelésére való képtelenség egyik legfőbb oka a lábbeli. A vastag, párnázott, sima talpbetéttel ellátott lábbelik teljesen “elnémítják” a lábat a dinamikus mozgás során.

A cipő párnázottsága elnyeli a talp földet érésekor keletkező rezgészajt. A sima talpbetétek és vastag zoknik blokkolják a bőr nyúlásának és textúrájának érzékelését a mozgás során. A vastag cipőtalp pedig a proprioceptív visszajelzést a talpról az izom-ín reflexek felé tolja el – amelyek nagy-idegi, reaktív, lassabb reakciók.

A texturált talpbetétek a lábat zajra hangolják

A Naboso Technology 2017-ben dobta piacra a kisideg-proprioceptív talpbetéteit, amelyeket úgy terveztek, hogy dinamikus mozgás közben folyamatosan biztosítsák a láb alapvető zaját.  Ez jobban lehetővé teszi az idegrendszer számára, hogy automatikusan alkalmazkodjon a súlypont minden egyes elmozdulásakor vagy a láb minden egyes talajjal való érintkezésekor.

Lipsitz és munkatársai 2015-ös tanulmánya megállapította, hogy a szubszenzoros “zajt” biztosító, alacsony szintű vibrációs talpbetétek használata javította a testtartás-szabályozást és csökkentette a járásváltozékonyságot időseknél. Egy másik, David et al. által végzett tanulmány tovább vizsgálta a talpbetétek texturális “zajának” szerepét és a boka propriocepciójára gyakorolt szerepét férfi focistáknál.   Érdekes módon azok az alanyok, akik texturált talpbetétet viseltek, gyorsabb bokaízületi helyzetérzékelésről és nagyobb erőkifejtésről számoltak be.

Naboso Performance talpbetét cipőben

“Hangold be magad” minden nap végzett mezítlábas edzéssel

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy a láb “behangolva” maradjon a stimulációra, a mezítlábazás integrálása a napi rutinba.  Ez azt jelenti, hogy nincs zokni. Nincs cipő. Nincs finom, puha szőnyeg.

A mezítlábas stimuláció fokozza a láb proprioceptorait – éber, érzékeny és a természetes mozgás szerves részeként működő állapotban tartja őket.

Bibliográfia

David et al. ”Essential noise” – az információs kényszerek variabilitásának fokozása előnyös a mozgásszabályozásra:  Br J Sports Med 2004;38:601-605.

Lipsitz et al. A subszenzoros vibrációs zajt adó cipőbetét javítja az egyensúlyt és a járást egészséges idős embereknél: Arch Phys Med Rehabil. 2015 Mar;96(3):432-9

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash | Jacek Dylag on Unsplash | Eddie Kopp on Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:
Sütiket használunk az oldalunk megfelelő működésének biztosításához, a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi média funkciók felkínálásához és az oldalunk látogatottságának elemzéséhez.