Az érzékszervi ingerlés fokozása az egyensúly javítása érdekében szklerózis multiplex esetén

Az egyensúlyzavar gyakori tünet a szklerózis multiplexszel élő betegeknél. A megnövekedett esésveszélytől kezdve a kisebb önállóságig – a dinamikus stabilitás csökkenése súlyos érzelmi terhet róhat ezekre az egyénekre.

Az SM-betegek számára történő egyensúlyfejlesztő és eséskockázat-csökkentő programok kidolgozásakor – kutatások szerint – a leghatékonyabb, ha az érzékszervek felől közelítjük meg a kérdést.

Az alábbiakban a három legfontosabb szenzoros stimulációs útvonalat mutatjuk be, amelyek segítségével fejleszthető az egyensúly és a stabilitás az SM-betegeknél.

Érzékszervi átjáró #1 – Vizuális

A Sclerosis Multiplex Társaság szerint a látásproblémák az SM-el kapcsolatos leggyakoribb tünetek közé tartoznak. A leggyakoribb szemészeti szövődmények közé tartozik a látóideggyulladás, a diplopia, a nystagmus és az internukleáris szemészeti zavar.

A szemünk úgy van kialakítva, hogy folyamtos mozgással és a fényviszonyokhoz való alkalmazkodással a lehető legtöbb érzékszervi részletet nyújtsa számunkra a környezetünkről.  A látásélesség csökkenése így közvetlen összefüggésbe hozható az egyensúlyzavarral és a motoros minták késleltetett pontosságával..

Herbert és munkatársai 2018-as tanulmánya bizonyította, hogy a szemmozgásgyakorlatok és a vizuális stimuláció integrációja hatékonyan javítja az egyensúlyt a szklerózis multiplexben szenvedők esetében. A tanulmány – amely a BEEMS-re (egyensúly- és szemmozgásgyakorlatok SM esetén) összpontosított – különböző gyakorlatokat alkalmazott a szenzoros integráció és az agyi egyensúly javítása érdekében, amelyekből néhányat a cikk végén található videóban bemutatok.

Érzékszervi átjáró #2 – Vestibularis

A fogantatás után elsőként kifejlődő érzékszervi rendszer a vestibuláris rendszer. Gyakran az agy kapujának is nevezik. A vestibuláris rendszer kritikus szerepet játszik abban, hogy agyunk és testünk hogyan viszonyul a gravitációhoz.

Az SM-ben a vestibuláris zavarok jellemzően szédülés, egyensúlyzavarok és nystagmus (a szem gyors önkéntelen mozgása) formájában jelentkeznek. A vestibuláris zavarok következményeinek vizsgálatakor fontos kideríteni, hogy azok a perifériás vagy a központi vestibuláris rendszer zavaraihoz kapcsolódnak-e.

A vestibuláris rendszer két fő rendszerre osztható: a központi rendszerre (az agy és az agytörzs) és a perifériás rendszerre (a belső fül és az agytörzshöz vezető pályák). Zeigelboim és munkatársai 2008-as tanulmánya szerint a szklerózis multiplexszel összefüggő vestibuláris zavarok a perifériás rendszer zavarai, és a női betegek körében nagyobb gyakorisággal fordulnak elő.

A videóban látható gyakorlatok ajánlottak az SM-szel összefüggő vestibuláris zavarok kezelésére is. Észre fogja venni, hogy e gyakorlatok közül sok a látórendszert is integrálja, mivel minden érzékszervünk működése összekapcsolódik, és az egyik bemeneti rendszer fokozza a másikat.

Érzékszervi átjáró #3 – Érintés

Az utolsó érzékszervi rendszer egy olyan rendszer – ami meglehetősen ismerős lehet azok számára, akik követik az EBFA Global munkáját – , amely lehetővé teszi számunkra, hogy elérjük az agyi motoros kéreg homunculusát.

A kezünk és a lábunk az emberi test legérzékenyebb érzékelő kapui, és lehetővé teszik számunkra, hogy összekapcsoljuk a látást az exteroceptív világgal. A perifériás proprioceptív és talpi vibráció-érzékelési zavarok gyakran társulnak az SM-hez. Ajánlott ezeket még a súlyosabb tünetek megjelenése előtt kezelni.

A talp és a tenyér bőrén négy fő mechanoreceptor található:

SAI – kétpontos különbségtételre és textúra érzékelésre képes

SAII – a bőr nyúlását érzékeli

FAI – alacsony frekvenciájú rezgést érzékel

FAII – nagyfrekvenciás rezgést érzékel

Idegstimulációs egyensúlyi program Sclerosis Multiplex esetén 

A következő gyakorlatok vizuális, vestibuláris és tapintásérzékelési stimulációt integrálnak. Az összes gyakorlat elkezdhető ülő helyzetben, aztán fokozatosan előre lehet lépni az álló helyzetig, a keresztbe tett lábakig és a kétlábastól az egylábas állásig.

Szükséges felszerelés: Naboso mezítlábas szőnyeg, labda (texturált), kártya.

Ha többet szeretne megtudni az érzékszervi bemeneti rendszerekről, és arról, hogyan kapcsolódnak az agyhoz, a testhez és az egyensúlyhoz, kérjük, látogasson el a www.ebfaglobal.com oldalra.

Photo by Arteum.ro on Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Feliratkozás várólistára Ha termék újra raktáron lesz, email-ben értesítünk. Kérünk, add meg az email címedet:
Sütiket használunk az oldalunk megfelelő működésének biztosításához, a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi média funkciók felkínálásához és az oldalunk látogatottságának elemzéséhez.